header banner
Default

Kripto paralar haram mı? Bu çok önemli bir sorudur


Table of Contents
Tam Boyutta Gör

Kripto paraların geniş kitlelere yayılması ile birlikte özellikle İslam dünyasında haram-helal tartışmaları başladı. Bu konuda İslam alimleri ikiye bölünmüş durumda. Farklı araştırmalara göre Bitcoin haram diyen de var helal diyen de. Bu konuda Endonezya kritik bir karar aldı. 

Bitcoin haram mı?

Endonezya Ulema Hayır Meclisi bu hafta kritik bir fetvaya imza attı. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen alimler kripto paraların çok volatil yani oynak olduğu için İslami kurallar altında uygun olamayacağına hükmetti. Bunun sonucunda da haram fetvası verildi. 

Endonezya en büyük İslam ülkesi olması hasebiyle alınan bu karar önemli. Ülkede kripto paralara olan ilgi neredeyse 10 kat artmış durumda. Haliyle insanları kayba sürükleyen bir yapı olması haram fetvasına yol açmış gibi görünüyor. 

Batı ülkelerinde kanuni düzenlemelerle kripto para ticareti kontrol altına alınmaya çalışılıyor. İslami ülkelerde bir de fetva düzenlemeleri devreye girmeye başladı. Hatta bunu kumar olarak niteleyen de var. Bununla birlikte bazı ülkelerde şeriat yasalarına uygun DeFi projeleri geliştirerek onay almaya çalışan girişimciler de bulunuyor. Yine kaldıraç tarzındaki uygulamalara girmeden standart alım satım veya ödeme sistemlerini helal gören meclisler var. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:

Sources


Article information

Author: Robert Collins

Last Updated: 1702758603

Views: 1019

Rating: 4.7 / 5 (113 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Robert Collins

Birthday: 1991-08-30

Address: 68962 Sarah Summit, Pamelachester, IL 30351

Phone: +3567694973377599

Job: Radio DJ

Hobby: Tennis, Running, Backpacking, Astronomy, Chess, Coffee Roasting, Painting

Introduction: My name is Robert Collins, I am a radiant, Precious, cherished, apt, ingenious, proficient, dear person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.