header banner
Default

YKS, TYT, AYT ve YDT nedir? Kimler sınava girebilir ve TYT ve AYT ne anlama gelir? Üniversiteye geçiş sınavlarının detayları burada


Table of Contents

    Yükseköğretim Kurumları Sınavı için geri sayım devam ederken; üniversitelerde önlisans ya da lisans eğitimi almak isteyen adayları ilgilendiren 3 sınav için de nefesler tutuldu. Veliler ve öğrenciler ise Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının detaylarını araştırmaya başladı. İşte üniversiteye geçmek için girilen sınavların açılımları ve adları...

    YKS'NİN AÇILIMI

    YKS'nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinmektedir. Üniversite sınavında adaylar 3 oturum arasından başvuru yaptıklarına girerler.

    TYT'NİN AÇILIMI

    YKS, 3 oturumlu bir sınav olarak bilinmektedir. YKS'ye başvuran tüm adaylar, ilk aşama olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılmak zorundadır. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır.

    YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.

    AYT'NİN AÇILIMI

    AYT'nin açılımı, Alan Yeterlilik Testleri'dir.

    AYT'de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilir.

    AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır.

    SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir.

    Bu puan türleri; sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak bilinmektedir.

    YDT'NİN AÇILIMI

    YDT'nin açılımı Yabancı Dil Testi'dir.

    YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde uygulanmaktadır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır.

    Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilerek, seçtiği dilde sınav yapılacaktır.

    Sources


    Article information

    Author: Eddie Montoya

    Last Updated: 1703723642

    Views: 502

    Rating: 4.5 / 5 (86 voted)

    Reviews: 83% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Eddie Montoya

    Birthday: 1941-09-17

    Address: USCGC Nelson, FPO AP 74977

    Phone: +4498794450983128

    Job: Actor

    Hobby: Sculpting, Snowboarding, Playing Chess, Chess, Swimming, Yoga, Stargazing

    Introduction: My name is Eddie Montoya, I am a radiant, multicolored, strong-willed, risk-taking, Gifted, talented, Determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.